Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Slavia ztroskotala v Evropě

Život je plný paradoxů. Možná se zdá, že takovým paradoxem je i fakt, že si fotbalisté Slavie v domácí lize dost často otevírali střelnici, zatímco v evropských klubových soutěžích měli zbraně zalité olovem. Ale on to zas takový paradox není. Skutečnost, že slávističtí střelci včetně talentovaného Necida jsou Evropě tak trochu "volní", může mít jednoduché vysvětlení: co stačí na české soupeře, není dost dobré pro mezinárodní scénu.

Fakta jsou výmluvná: v 16 ligových utkáních vstřelili sešívaní 37 gólů, což dělá slušný průměr 2,3 branky na zápas, kdežto v kvalifikaci pro Ligu mistrů a v Poháru UEFA se v 7 střetnutích strefili pouze jednou, a znamená to děsivý průměr 0,14. Možná se to zlepší posledním zápasem s Ajaxem v Amsterodamu, ale to už nic nezmění na vyřazení Slavie z evropských soutěží.

Téměř celý podzim se česká média rozplývala nad pohledným fotbalem made in Slavia. V některých zápasech bylo vskutku radost pohledět. Skolit Spartu na Letné 4:1 - který slávista by zůstal chladný? Vyhrát na Baníku - které sešívané srdce by neposkočilo? Mladičký Necid vstřelil 11 gólů, stal se největším objevem poslední doby. Jenomže to Evropu dnes už moc nezajímá.

Ukázalo se, že styl hry Slavie, naoko lahodný, nemá při mezinárodním měření sil s kvalitními soupeři naději na úspěch. Líbivé, leč zdlouhavé kombinace uprostřed hřiště, pomalá rozhrávka, hra do šířky a dozadu, absence kolmé přihrávky a střely ze střední vzdálenosti, to může platit na pomalé české obrany, ale nikoli na rychlé beky Fiorentiny, Aston Villy nebo Hamburku. Na zadek si z toho nesedli ani v Žilině, gól nevstřelila Slavia v Edenu dokonce ani rumunským venkovanům z Vasluii; jediný gól dal v odvetě - obránce Brabec! V prvních poločasech duelů s Fiorentinou a s Aston Villou hráli slávisté navíc ustrašeně, a to bylo v době, kdy z nich české obrany byly zoufalé. Ale to si ještě dokázali aspoň vytvořit nějaké gólové šance. Proti Hamburku už ani to ne.

Jediným nositelem křídelní hry je už delší dobu pravý obránce Krajčík. Je rychlý, drzý, má přesnou přihrávku a časovaný centr. Na levé straně Hubáček mu nesahá ani po pás. Švento, který by mohl být zleva nositelem rychlé křídelní hry, je od svého zranění z formy. Takže kdo uhlídá Krajčíka, má vyhráno. Hamburku se to podařilo, proto si slávisté nevytvořili jedinou gólovou příležitost. Navíc se zdá (projevilo se to už i v Příbrami), že na ně padla únava.

Líbivá technická hra s kudrlinkami by možná mohla uspět i v Evropě, pokud by byla rychlejší, což znamená nejen rychlý pohyb, ale i perfektní zpracování míče. A to je všeobecná bolest českých fotbalistů - míč je jaksi neposlouchá. Před rokem uspěla Slavia v předkolech Ligy mistrů především proto, že měla ma hrotu bleskurychlého Vlčka, který dokázal utéct a, byť toho hodně spálil, dát i rozhodující góly. To dnešnímu mužstvu chybí.

Pokud Slavia svůj líbivý, ale pěší způsob hry nezmění, může na jaře očekávat problémy i v české lize. Všichni už ji znají, navíc nebude mít Necida, pokud ten opravdu odejde do Moskvy.

Autor: Milan Macho | sobota 6.12.2008 0:40 | karma článku: 30,10 | přečteno: 6154x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik