Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trochu té radosti z fotbalového nároďáku

V krušné době, kdy na nás ze všech stran míří koronavirus, aspoň jedna dobrá zpráva: fotbalové národní mužstvo vyhrálo skupinu Ligy národů a postoupilo o stupeň výš – mezi elitu.

Byla to krkolomná cesta, ale se šťastným koncem. Liga národů začala pro český nároďák nejhůř, jak to bylo možné: po nadějné úvodní výhře na Slovensku 3:1 a před domácím duelem se Skotskem rozprášila hygiena vítězný tým kvůli pozitivním testům na covid-19 dvou členů realizačního týmu, přičemž hráči byli vesměs negativní. Ne aby poslala ty dva do karantény, ale vystavila stopku všem. Někteří hráči hlasitě protestovali, chtěli v Olomouci proti Skotsku nastoupit, ale nesměli. Narychlo slepený tým z reprezentantů třetí výkonnostní úrovně bojoval ze všech sil, ale smolně ztratil proti „áčku“ soupeře všechny tři body. O měsíc později už první garnitura vyhrála v Izraeli, což všem zvedlo náladu. Jenomže když se vzápětí ve Skotsku, při herní převaze, projevila naprostá střelecká nemohoucnost a prohrálo se 0:1, vypadalo to, že je všem nadějím konec: před posledním dvojzápasem ztrácelo Šilhavého mužstvo na Skoty čtyři body. Bylo jasné, že i když v domácím prostředí porazí Izrael a Slovensko, nebude to stačit, pokud Skotové se stejnými soupeři na jejich půdě neselžou. Selhali. Díky vám za velkorysý dar, potomci „Statečného srdce“, válečníka Williama Wallace, který by z vás určitě neměl radost, neboť jste za 180 odehraných minut nevyválčili jediný gól a dvakrát jste prohráli!

Pro nás je ovšem nejdůležitější, že české národní mužstvo v kritických chvílích neztratilo naději, uneslo pak tíhu posledních dvou nelehkých zápasů a vyhrálo je. Znamená to, že v příští sérii Ligy národů bude účinkovat v jedné ze čtyř skupin nejvyšší divize, což s sebou nese možnost utkat se v šesti zápasech se třemi špičkovými evropskými mužstvy. Ba co víc: v případě neúspěchu v kvalifikaci pro MS 2022, která začne příští rok zjara, zůstane mužstvu ještě šance dodatečně bojovat o účast v Kataru v baráži.

Je to odměna za vysokou kolektivní morálku týmu i individuální charakter jednotlivých hráčů v období, které bylo opravdu velmi složité. Před každým zápasem nejistota, kdo zase neprojde testem na koronavirus nebo kdo je zraněný. Trenér Šilhavý si navenek stále zachovával chladnou hlavu a naopak do hráčů pumpoval touhu po úspěchu. I proto se bude moci český fotbalový fanoušek těšit na příští dva roky.  

Ovšem pod drobnohledem není všechno takové báječné, jak to vypadá podle mluvy čísel. Český nároďák má velký problém se střílením gólů, bez nichž se zápasy nevyhrávají. Může to samozřejmě částečně souviset s neúčastí Schicka, který bohužel tak trochu připomíná cukrovou panenku: příliš často je zraněný a pauzíruje. Ve Skotsku Češi ve snaze vyrovnat jednogólovou ztrátu sice svého soupeře chvílemi válcovali, ale nedokázali toho využít. Při neúčasti Schicka, Ondráška i Krmenčíka se už poněkolikáté na hrotu útoku trápil Vydra. Musíme jen doufat, že se podobná situace s absencemi takového rozsahu už nebude opakovat. Je však třeba, aby Schick i Krmenčík ve svých zahraničních klubech hráli. K přáteláku s Německem v Lipsku už byli Krmenčík i Ondrášek k dispozici, ale výsledek byl bohužel stejný. Že Němci s druhou hráčskou garniturou v sestavě přehrávali Čechy rychlostně i technicky, to nebylo velké překvapení, ale že se to dařilo ve druhém poločase v Plzni i Izraelcům, to už je námět k zamyšlení. Hra české středové řady je sice strojová, ale poněkud pomalejší a opatrnější než u předních evropských mužstev. Naštěstí to částečně vyvažuje velmi dobrá činnost v křídelních prostorech, což byla přednost hlavně ve srovnání se Slováky. Úplně vyřešené není ani složení stoperské dvojice, třebaže v posledních zápasech i bez Čelůstky obstála. Zlepšit se může všechno, jen když se bude všude hrát.

Těšme se teď na prosincové losování kvalifikace MS 2022, na jarní zápasy a pak na Euro. A modleme se, abychom porazili i zpropadený koronavirus a ten blázinec už zůstal minulostí.

Autor: Milan Macho | čtvrtek 19.11.2020 17:15 | karma článku: 8,99 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 347x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 394x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 229x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu s Cimickým Vrbová

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:04

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik