Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Slavia už evropským mužstvem?

Slavia vede po podzimní části fotbalovou ligu způsobem, který jí předurčuje roli jasného favorita. Média a někteří odborníci tvrdí, že se nachází na docela jiné úrovni než její domácí soupeři, že je to prostě už evropské mužstvo.

Opravdu je tak vysoko?

Jako jediná zatím ani jednou neprohrála, před druhým Jabloncem (sehrál o zápas víc) má náskok šesti bodů, před třetí Spartou sedmi, před Plzní dokonce patnácti a zápas k dobru. Díky širokému hráčskému kádru se nejlépe ze všech vypořádala s absencemi jako důsledku covidové pandemie, přesto se ukázalo, zejména při zranění Holeše, že jí po odchodu Součka stále chybí typický štítový záložník, jakého má třeba Plzeň v Kalvachovi. Možná to bude chtít trenér Trpišovský řešit návratem Hromady z hostování v Liberci, ale byl by to tah bez záruky. V mužstvu se zabydlují posily Oscar Dorley, Lingr a Kuchta, u posledního z nich mě ovšem po překopnutí prázdné branky Plzně z malého vápna napadlo, že by nebylo pro Slavii dobré, kdyby se stylizoval do Tecla. Napadlo mě rovněž, že asi jediným slávistou, pro něhož je škoda, že se liga přerušila, je Stanciu, jelikož se mu začala vracet sportovní forma.

Troufnu si ovšem tvrdit, že kdyby v nouzové koronavirové době nesáhl trenér Trpišovský „naslepo“ pro nevyzkoušeného senegalského mladíka Simu, byl by bodový náskok Slavie před soupeři menší, možná jen minimální. Sima byl jasně rozdílovým hráčem.

Kde je ta hranice, za níž si mužstvo zaslouží přívlastek evropské? Podle mého soudu se přesně určit nedá, ale kdyby se bývali sešívaní kvalifikovali do základní skupiny Ligy mistrů a v ní bojovali o postup do osmifinále, byl by asi nezpochybnitelný. Postup mezi 32 mužstev v Evropské lize je rovněž úspěchem – jenomže zjevně menším.

V čem je Slavia evidentně před svými domácími konkurenty? Ve fyzickém nasazení, kompaktnosti hry a taktické disciplině. V čem naopak není, o tom se mohla přesvědčit právě v Evropské lize, zejména na hřišti Leverkusenu: v individuální technice a s tím související rychlosti při práci s míčem. Po této stránce to má do vyspělé Evropy ještě dost daleko.

Starou bolestí celého českého fotbalu jsou první dva doteky hráče s míčem: převzetí přihrávky a založení akce. I v některých domácích ligových zápasech se u Slavie projevují až do očí bijící technické nedostatky, z nichž vyplývá zpomalování hry, přihrávky do strany nebo zpátky místo přímého tahu na branku, zkrátka hra na jistotu, a co je nejhorší – časté ztráty míče (naposledy proti Bohemians i v Plzni). V situaci, v níž se momentálně nachází Viktoria Plzeň, to může znít problematicky, ale technické hráče jako Bucha a Čermák jí musí Slavia závidět. Velmi dobře ovšem slávisté vědí, že účel světí prostředky, a že se tím dají vyhrávat i utkání, v nichž nejsou opticky lepší než protivník. Když je zle a soupeř je přehrává, dovedou hru mistrně rozkouskovat.

Ale samozřejmě: dokáží své fanoušky i výborně pobavit a zejména vyhrávat.

Simovy góly zvedaly z křesla u televizoru nejen slávistické fanoušky, ale i diváky, kteří přišli k přijímači třeba náhodně, a hlavně dělaly výsledky. Je však úsměvné, že některá média by Simu okamžitě, po několika málo zápasech, prodávala do zahraničí, jen nevěděla, kolik by si za něj měla Slavia říct. Chápu a znám z vlastní zkušenosti, že v šedi české ligy hledají novináři témata, která zvýší atraktivnost novin a sledovanost televize: třeba právě evropská Slavia a drahé zboží Sima. Zůstaňme však při zemi; teprve na jaře se ukáže, zda se ze Simovy střelecké parády stane trvalejší hodnota; jinak i pro něj platí, že v rámci komplexnosti by měl hodně zlepšit vedení míče.

K zodpovězení těžké otázky, jak blízko či daleko má Slavia k puncu evropskosti, určitě přispěje únorový dvojzápas s Leicesterem City v Evropské lize. Těšme se na to!

Autor: Milan Macho | pátek 25.12.2020 18:12 | karma článku: 14,87 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 347x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 394x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 229x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik