Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Respekt, Slavie!

S respektem hledí fotbalová Evropa na mužstvo pražské Slavie, které v prvním kole vyřazovací fáze Evropské ligy přehrálo Leicester City, aniž by inkasovalo jediný gól, a postoupilo do osmifinále, kde narazí na Glasgow Rangers.

Slavia si vezla do Leicesteru remízu 0:0 z prvního zápasu v Edenu a podle prohlášení jejího vedení i hráčů si v odvetě věřila. Na začátku utkání se červenobílí sice nedokázali dostat do hry, ale postupem času se vymanili ze sevření, do konce poločasu poměr sil vyrovnali a po přestávce místo očekávaného nástupu Leicesteru domácí tým naprosto uzemnili. Při krásném vedoucím gólu se ukázalo, v čem je pro Slavii nedocenitelný Stanciu: přetaženým centrem naprosto přesně našel nabíhajícího Provoda, který skóroval do prázdné branky. Zaskočený Leicester si najednou nebyl schopen přihrát, a když se zdálo, že se probudil a bude Slavii zlobit, dostal druhou, už smrtící ránu – přesně umístěnou střelou Simy k tyči. Druhý poločas byl ze strany Slavie prostě exkluzivní! Skotský trenér Brendan Rodgers po zápase sportovně uznal, že vyhrálo lepší mužstvo.

Sešívaní jako celek předvedli takticky vyzrálý kolektivní výkon. Ódy na to, jak fantastické má Leicester City tréninkové zázemí, jaký má stadion a kolik milionů stojí jeho hráči, ztratily na zajímavosti ve světle slávistické semknutosti a disciplinovanosti. Čistě teoreticky vzato, v jednom měli oproti Leicesteru výhodu: ve větší zkušenosti s pohárovou Evropou, což je pro taktiku boje v takových zápasech důležité. V posledních letech v ní účinkují pravidelně, zatímco Leicester hrál naposledy v sezóně 2016/17, kdy postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Je obdivuhodné, jak dokázal trenér Trpišovský do mužstva vkomponovat mladé hráče Zimu (a co až se naučí přihrávat!) a rychlonohého záložníka Provoda, jak probudil dravce v útočníku Kuchtovi, odchovanci Slavie, který se tu neuplatnil, pak obešel Bohemians, Viktorii Žižkov, Slovácko, Teplice a Liberec, kde Trpišovského zaujal, a proto ho znovu přivedl do Edenu. Zdá se, že se trenér strefil i s dánským obráncem Bahem místo Coufala, jen mu musí stále opakovat, že ke komplexnosti výkonu patří i velká zodpovědnost – někdy si hoch počíná při bránění trochu jako flink.

Potvrdilo se, že vytáhlý Senegalec Sima přesně odpovídá módnímu termínu rozdílový hráč. Důležitou roli sehrál už při první brance, kdy se vymrštil do vzdušného souboje, a zaměstnal tím bránící hráče i gólmana Schmeichela natolik, že si vůbec nevšimli zezadu nabíhajícího Provoda. Devatenáctiletého Abdallaha Simu slávistům seslal snad přímo Bůh, neboť když přicházel loni v létě z Táborska jen do rezervního týmu, nikdo o jeho výjimečných předpokladech nevěděl. Přesně takového hráče postrádali, když v minulé sezóně proti Barceloně, Interu Milán a Dortmundu v Lize mistrů statečně bojovali, ale nebyli schopni střílet góly. Milan Škoda už byl dávno za zenitem, ale jiného gólového útočníka neměli, a jak to vypadalo, ani nehledali, protože Trpišovský říkal, že pro jejich styl hry není takový typ příliš důležitý. Tvrdil jsem to už tehdy a tvrdím i dnes, že to byl velký omyl, který Slavia zaplatila vyřazením z pohárové Evropy a z něhož ho teď Sima snad vyvedl.

Není to typický hroťák, jakým býval Škoda v nejlepších časech, hraje spíš ze strany, dlouho je nenápadný, ale pak si díky výjimečnému instinktu najde místo, odkud udeří. Při hře v hloubi pole se často zdá, že je s míčem neobratný, ale už mockrát ukázal úžasnou kopací techniku při umisťování střely.

Jindřich Trpišovský si před losem osmifinále v Nyonu přál jako dalšího soupeře Glasgow Rangers, načež bývalý švýcarský hráč Hakan Yakin sáhl do osudí přesně podle jeho přání. Ale pozor: Jezdci nastříleli ve dvojzápase s Antverpami devět gólů a předtím v základní skupině ani jednou neprohráli!

Autor: Milan Macho | pátek 26.2.2021 18:21 | karma článku: 14,54 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik