Více discipliny, pánové!

31. 03. 2021 15:28:02
Ještě neutichl skandál kolem tiché pošty Ondřeje Kúdely v Glasgow a máme tu další malér, vyloučení Patrika Schicka v kvalifikačním utkání národního mužstva ve Walesu. V čem jsou případy podobné a v čem rozdílné?

Co nejdřív se dozvíme verdikt UEFA v kauze závěru zápasu Glasgow Rangers – Slavia Praha, kdy po neustálém okopávání a hrubých zákrocích hráčů skotského mistra ruply nervy Kúdelovi a ten v přerušené hře cosi nelichotivého pošeptal do ucha Kamarovi, hráči tmavé pleti, který z toho udělal rasistický útok a po utkání v tunelu stadionu Kúdelu ručně napadl. Očekáváme hlavně trest pro brutálního Roffeho za likvidační faul na brankáře Koláře, pro vedení skotského klubu za omezování pohybu slávistů po utkání a pro Kamaru za napadení Kúdely. Obávám se, že byť třeba nebyla slávistova urážka rasistická, v kontextu skotské hysterie nějakému trestu neunikne.

Brzy se taky dozvíme, kolikazápasový flastr dostane Schick za to, že se v utkání Wales – Česko rukou ohnal po Robertsovi, který ho tahal za dres a znemožňoval mu průnik do gólové šance a pak se v předstíraných smrtelných křečích svalil na trávník.

Nechci měřit, která z těch dvou klukovin českých hráčů je těžším hříchem, ale z praktického hlediska se mi zdá větší malér Schickovo vyloučení. Pominu to, že český útočník bude na podzim chybět nejméně ve dvou kvalifikačních zápasech, a chci doufat, že ho Krmenčík nebo někdo jiný hodnotně nahradí. Horší je, že vyloučení přišlo krátce po zahájení druhého poločasu, v době, kdy se očekával nápor českého mužstva a jeho vedoucí gól. Místo toho muselo půl hodiny bojovat v početním oslabení, než šel ven po dvou žlutých kartách i Velšan. Gól znamenající prohru 0:1 sice dostalo až potom, ale nebýt Schickova blikance, všechno mohlo probíhat jinak. Barevný obraz úvodní etapy kvalifikace tak najednou zešedivěl, troufalá naděje, že by Šilhavého mužstvo mohlo skupinu dokonce vyhrát (před favorizovanou Belgií), je v nedohlednu a i druhé místo, umožňující baráž o postup na mistrovství světa 2022, se silně zakymácelo. Jiný, taky důležitý faktor ovšem je, že proti kvalitním obranám mají Češi problém vstřelit gól, i když si možnosti vytvoří...

A teď Kúdela. Celý ten cirkus kolem nešťastného šepotu neovlivnil výsledek zápasu ani vysoce ceněný postup Slavie do čtvrtfinále Evropské ligy; o obojím už bylo rozhodnuto. Ale bez ohledu na to, co Kúdela řekl, ztratila Slavia ve fotbalové Evropě lesk a na hráči zůstane neblahý punc, byť se nám to může zdát nespravedlivé. Dále nevíme, co se bude dít, až se červenobílí objeví příští týden při čtvrtfinále na londýnském Arsenalu, jehož akademií Kamara údajně prošel. Nevíme ani, co se stane, pokud se Kúdela objeví ve Skotsku v českém národním dresu při červnovém Euru...

V jednom jsou oba případy stejné. Oběma v danou chvíli chyběla zodpovědnost a hráčská disciplina a ruply jim nervy. Chápu, že slávisti byli v Glasgow naštvaní, že do sebe musí nechat kopat a rozhodčí jejich protihráče patřičně netrestá. Ale když mohli nervy na uzdě udržet ostatní, nepochopím, proč nejzkušenější z nich to nedovedl zvládnout především.

Vůbec už ale nechápu, proč se nechal v Cardiffu vyloučit Schick. Jasně, soupeř ho držel oběma rukama a když už se zdálo, že se český útočník vysmekl, chytil ho znovu. A rozhodčí nic! Tak proč se Schick nesložil k zemi, jako to udělal na druhé straně Bale, a místo toho se ohnal po protihráči? Naprostý úlet. Při absenci VAR by sudí penaltu nejspíš neodpískal, protože ji nefoukl předtím ani za Čelůstkovo držení Baleho, ale aspoň by Schick zůstal na hřišti a neoslabil mužstvo.

Nedávno jsem se tu odvolával na hlas hostinského z naší ulice. Už ho slyším. Kdyby měl otevřeno, vykřikl by: „Když na to nemáš nervy, tak to nehraj!“ To je vzkaz pro ty, kteří by se chtěli ponořit do psychologické sondy duše fotbalistovy.

Mimochodem, to se pánům z UEFA či FIFA zase podařilo, že se při kvalifikaci nepoužívá VAR. Tak k čemu jste ho zavedli? Ronaldo vám dal po zápase v Srbsku, kdy mu sudí upřel vítězný gól, jasně najevo, co si o tom myslí. Je to skandál.

Autor: Milan Macho | středa 31.3.2021 15:28 | karma článku: 14.49 | přečteno: 472x

Další články blogera

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma článku: 15.34 | Přečteno: 363 | Diskuse

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 221 | Diskuse

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma článku: 8.91 | Přečteno: 215 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 12.84 Průměrná čtenost 1509

Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...