Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ani slávistický strom neroste do nebe

Jedno staré přísloví říká, že žádný strom neroste do nebe. Drtivá porážka Slavie 0:4 od Arsenalu v Evropské lize podala důkaz, že to platí i ve fotbale.

Je zajímavé, jak snadno člověk podlehne iluzi. Od šťastné remízy 1:1 v londýnském utkání jsem si přečetl a vyslechl mnoho názorů fotbalových odborníků, většinou bývalých hráčů, že Slavia v odvetě vyhraje a postoupí mezi čtyři nejlepší mužstva. Říkali: Kdy, když ne teď, kdy se Arsenal potácí v Premier League až na devátém místě? Pořád jsem si kladl otázku, z čeho ten optimismus vyvěrá, když přece fotbalové kvality jsou jasně na straně Arsenalu, ale pak jsem mu málem taky propadl.

Recept: znechutit, unavit, uběhat, opět (stejně jako v Londýně) dostat polibek od paní Štěstěny... Jenomže tentokrát neměla Slavia svůj den D.

Dlouhodobě nesnáším nekonečné přihrávky kolem vlastní šestnáctky: brankář – pravý bek – brankář – stoper – levý bek – brankář. To je nešvar, který se v posledních letech rozmohl a který mi kazí požitek z fotbalu. Slávisté to přehánějí až do absurdna; nikdo, koho vídám v evropských pohárech nebo Premier League, tak dlouho hru nezdržuje jako oni. Přímo se v tom vyžívají. Přitom jejich fandové trnou, kdy Kolář špatně rozehraje a bude malér. Už se to několikrát stalo, ale většinou to prochází.

S touhle zdržovací taktikou vyrukovala Slavia i ve čtvrtek na Arsenal, aby tím otupila jeho útočné snahy a postupně ho začala kombinačně přetlačovat. Jenomže tím kuriózně uspala jen sama sebe! Když pak sešívaní začali ve středu hřiště ztrácet míč a londýnské mužstvo přeřadilo na vyšší rychlost, nestačili se divit. Po čtvrtině zápasu bylo hotovo: čtyři góly v jejich síti, přičemž ten první, z něhož se nepoučili, zrušil VAR kvůli nepatrnému ofsajdu. V kontrastu s rychlou, přímočarou, technicky dokonalou hrou útočníků Saka, Lacazetta a Pépého a s pružnou hrou středových hráčů Arsenalu si museli připadat jako žáčci v přípravce. Nestíhali, nezdvojovali protihráče (tím spíš, že krajní beci Bah a Bořil si počínali netakticky), nestačili ani blokovat střely – obrana se naprosto rozklížila. A hra dopředu? Kouzlo Sima je minulostí (snad jen dočasně), trápení Kuchty, ani jedna přímá střela na branku... Bylo mi za slávisty trapně.

Nestalo se to poprvé; na podzim na hřišti Leverkusenu dostali stejnou čtyřgólovou lekci. Naštěstí na ní už nezávisel postup ze skupiny. Společným jmenovatelem obou trapasů bylo, že Slavia nastoupila jen s jedním skutečným stoperem, druhé stoperské místo zaujal levý bek Bořil a tentokrát proti Arsenalu z krajního obránce předělaný záložník Holeš. Je evidentní, jak citelně chyběli potrestaný Kúdela a nemocný Deli. Ve čtvrtek neměl trenér Trpišovský na výběr, neboť další ze stoperů Kačaraba se mu nevešel na soupisku UEFA. Tady má vršovický klub co dohánět v letním přestupovém okně. Nezapomeňme ale, že čtyři góly inkasovala Slavia i na podzim v Midtjyllandu a poté tři v Beer Shevě.

Ukázalo se, že nemá zas tak silný hráčský kádr, jak se tvrdívá. Co do počtu ano, ale kvalitou, s níž může konkurovat Evropě, nikoliv. Podle mě má celkově 13–14 rovnocenných hráčů, zbytek je víceméně do počtu, i když si ve Slavii asi myslí něco jiného.

Trenér Trpišovský ví, že síla jeho mužstva nespočívá ani v individuální technice hráčů, ani v rychlosti (to spolu souvisí), a proto sází na fyzickou vytrvalost, bojovnost a kompaktnost mužstva. Co si budeme povídat, hra Slavie není na pohled bůhvíjak atraktivní, jen občas nabídne záblesk geniality, ale většinou s ní bývá úspěšná, a proto je taky na cestě už ke třetímu domácímu titulu mistra v řadě.

Jenomže špičková evropská mužstva jsou mnohem dál ve fotbalovosti, to znamená ve zpracování míče, v rychlé práci s ním, v individuálním obcházení protihráče, lehkosti a důrazu v koncovce. Slavia už dlouho nemá kvalitního hrotového útočníka; mé představě se Kuchta přibližuje velmi málo, o Teclovi nemluvě. Trpišovský vymyslel nový post: útočník-obranář. Kuchta vynaloží tolik sil na presink, na bránění soupeře v rozehrávce, že mu na koncovku nezbývá nejen um, ale především síly. Nejtypičtější gól, finální přihrávku kolmo nebo ze strany k malému vápnu a jednoduché zakončení hrotovým útočníkem, u Slavie nevidíme. Nemá na evropské úrovni ani finální přihrávku, ani koncového útočníka. Tím spíš, když se vytratí Sima se svým tahem na branku.

Po výčtu komponentů, které zdobí mužstvo užší evropské špičky, ale sešívaným chybějí, je třeba uznale konstatovat, že Slavia dosáhla v Evropské lize maxima, a poděkovat jí za reprezentaci českého fotbalu. Bavila nás, nabízela velké zážitky a dlouho i výborné výsledky. Rozhodně není její vinou, že v ročníku 2022/2023 bude mít Česko v evropských pohárech jen čtyři účastníky a z toho jediného v předkole Ligy mistrů. To je špatná vizitka celého tuzemského fotbalu, který si sice nalhává, jak má kvalitní ligu, ale když se pak podtrhne a sečte účinkování jejích vyslanců v Evropě, je tu propad Česka až na 17. místo. Nad ním se tyčí i Kypr.

Autor: Milan Macho | pátek 16.4.2021 16:13 | karma článku: 14,82 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik