Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavia a ti ostatní

Skončila fotbalová liga. Žádné převratné změny nepřinesla: s velkou převahou ji vyhrála Slavia před Spartou, Jabloncem, Slováckem a Plzní. Sestupují Zbrojovka Brno, Příbram a Opava.

Slavia triumfovala na všech frontách: vyhrála ligu, dala nejvíc gólů a nejméně jich inkasovala, vyhrála český pohár, nepoznala jedinou porážku v domácí sezóně. Ačkoli má hru postavenou na kolektivním disciplinovaném výkonu, její hráči i trenér vyhráli kromě jedné všechny individuální ankety sezóny a o titul krále střelců se Kuchta podělil se sparťanem Hložkem, který dal v posledním zápase nečekaně čtyři góly. A nebýt Kuchtových technických nedostatků, mohl při pravidelné slávistické převaze v držení míče a při spoustě gólových šancí získat primát suverénně a s nikým se nedělit. V porovnání s trápícím se Teclem udělali slávisté s jeho nákupem krok dopředu, ale zatím jen na domácí scéně. V Evropě by se neměli v příští sezóně ukázat bez dalšího posílení na hrotu útoku, minimálně o Slováka Schranze, který letos střílel góly za Jablonec. Získají-li někoho ještě kvalitnějšího, jen dobře.

Pokud Slavii něco vytknout, pak jen menší motivaci v zápasech – s výjimkou Jablonce – s papírově slabšími soupeři: body za remízy poztrácela v duelech s Pardubicemi, Teplicemi, Příbramí, Bohemians, Karvinou a dvakrát se Zbrojovkou. Jenomže naopak v klíčových zápasech vždy uspěla, což bylo nejdůležitější.

Zklamáním pro plzeňské fanoušky je až páté místo jejich Viktorie, která neobhájila loňskou druhou pozici. Ještě nedávno opěvovaný slovenský kouč Adrián Guľa, který podle mnohých hlasů přinesl do českého fotbalu svěží východní vítr, na svém místě dlouho nevydržel a už je zase doma. Měl se postarat o přestavbu stárnoucího západočeského mužstva, ale úkol nesplnil, a tak se o to nově pokouší Michal Bílek s asistentem Pavlem Horváthem. Ti sice neobstáli proti Slavii ve finále domácího poháru, ale aspoň Plzni zajistili postup do předkola Konferenční ligy. Nebudou to mít snadné.

Ve Spartě udělali trenérskou rošádu už začátkem února, kdy Václava Kotala nahradil Pavel Vrba. Letenský klub v něj vkládá velké naděje, že se přiblíží zatím bezkonkurenční Slavii. V semifinále domácího poháru na ni sice opět nestačil (stejně jako v lize) a neobhájil loňský triumf, ale v závěrečném ligovém finiši vybojoval druhou pozici, což mu poskytuje místo v předkole Ligy mistrů, takže vlastně víc, než by sparťané brali za pohárové vítězství.

Pod novým koučem sparťané sice nedokázali ztenčit bodovou ztrátu za Slavií, byť ta hrála v závěrečných zápasech s mnoha náhradníky a už jen na tři čtvrti plynu, ale předstihli Jablonec a zlepšili se v herním projevu, což se od Vrby očekávalo. Pokud ovšem budou chtít v příští sezóně červenobílým úspěšněji konkurovat, což Vrba slibuje, bude potřeba hráčský kádr posílit. A důležité bude udržet v mužstvu talentovaného Hložka, na kterého cílí zahraniční kluby.

Klobouk dolů před tím, co opakovaně předvádí v Jablonci trenér Petr Rada. Byť se nepodařilo vybojovat druhé místo, další účast v předkole Evropské ligy je při fluktuaci v hráčském kádru skvělou vizitkou. Zkušený praktik si poradil bez drahé záznamové techniky, kterou si nechat nakoupit Guľa do Plzně, nepotřeboval ani tak početný realizační tým, přesto viktoriánům vytřel zrak.

Obrovský pokrok udělalo Slovácko pod trenérem Martinem Svědíkem a největším překvapením se stal nováček z Pardubic s koučem Jiřím Krejčím. Naopak brněnská Zbrojovka, to je jedno velké neštěstí. Zástupce druhého největšího města v zemi se po roce znovu propadl do druhé ligy a ukazuje se, že krize brněnského fotbalu je hlubší, než si kdo myslel. Ale jak z ní rychle ven?

Autor: Milan Macho | neděle 30.5.2021 10:14 | karma článku: 10,86 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 347x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 394x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 229x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik