Slavia se trápí, posily mlčí

20. 08. 2021 15:27:59
Fotbalová Slavia lapá po dechu, hrozí jí, že prožije nejhorší sezonu na mezinárodním poli za poslední roky. Vypadla v předkole Ligy mistrů a teď se nad ní stahují mraky i v kvalifikaci o Evropskou ligu.

Slávisté kupí chyby v obraně a v útočné fázi jsou neproduktivní. Hrají pomalu, bez nápadu, bez momentu překvapení, nepřesně a zahazují velké gólové šance. Ve čtvrtek opět zklamali: s Legií Varšava dokázali na domácím hřišti jen remizovat 2:2.

Brankář Kolář je každým zápasem nervóznější a nejistější, protože dostává strašně laciné góly, některé zaviněné přímo jím. V duelu s Legií před prvním inkasovaným gólem chtěl vyběhnout proti sprintujícímu protihráči, nečekaně přibrzdil, a když se pak přece jen rozhodl vyrazit, bylo už pozdě a Emreli ho hladce přeloboval. Ještě předtím ovšem stoperská dvojice Holeš – Zima nezachytila rychlý protiútok, a proto mohl jít Emreli sám na branku. Při druhém gólu, střele zdálky, Kolář vůbec nezareagoval, třebaže stál blíž u tyče, kam Juranovič zamířil.

Stoperská dvojice je další smutná kapitola. Bez zkušeného Kúdely, který pykal za incident v Glasgowě, způsobují stopeři strach ve vlastních řadách, ať už hrál vedle Zimy Kačaraba nebo Holeš. Ukrajinec podle mého soudu nemá v mužstvu jako Slavia vůbec co pohledávat. A Holeš je krajní bek nebo štítový záložník, nikoli stoper, navíc se po minulé náročné sezoně a výborných výkonech s reprezentací na Euru ještě tak docela neprobral k životu.

Slavia před sezonou věděla o problémech se stopery, přesto neprojevila zájem dál angažovat hostujícího Deliho. Snažila se přivést mladšího zahraničního stopera, políčeno měla na Gambijce Sheriffa Sinyana z norského Molde, ale toho nezískala, místo něj přišel Švéd Aiham Ousou. Jenomže ten se dodnes v sestavě Slavie neobjevil, protože se ukázalo, že není dostatečně připravený!

V Edenu si byli rovněž vědomi, že půjdou do nové sezony bez zraněného Provoda, který byl na jaře motorem sešívaných i národního mužstva. Co udělali? Přivedli dánského středopolaře Emila Madsena, který měl zastat Provodovu úlohu a spolu s běhavým Ševčíkem podpořit duši týmu, tvůrce hry Stancia, který jediný ze slávistů splňuje individuální technické paramentry hráče mezinárodní úrovně. Výsledek? Madsen se dosud neobjevil ani v jediném pohárovém zápase, chvilku odehrál jen v lize proti Mladé Boleslavi. Ještě k tomu se Ševčík zranil, takže místo něj nastupoval Hromada, což je podle mého soudu další hráč, jehož hra Slavii nic nepřináší, a je zbytečný. Přetaženému Stanciovi, na němž teď leží víc, než asi unese, se navíc přestalo dařit střelecky. Zřejmě není docela v pohodě, protože mu Slavia před sezonou znemožnila přestup za lepšími platovými podmínkami do Turecka.

Třebaže se útočník Kuchta dělil v minulé sezoně o první místo mezi ligovými střelci, slávisté se dlouhodobě potýkají s velmi nízkou produktivitou hry. Konkrétně u tohoto hráče si nejsem jistý, jestli má v popisu práce střílet, nebo spíše bránit soupeřovu rozehrávku. Koupili jako posilu Schranze, což byl podle mého názoru velmi dobrý tah, jen je třeba ho víc využívat. Navíc se jim naskytla trochu nečekaná možnost získat Krmenčíka, po Schickovi druhého hrotového útočníka reprezentace. Marně byste ho ale hledali v sestavě červenobílých. Ještě neodehrál ani jedinou minutu, a už je zraněný! Místo toho jsme museli sledovat další díly seriálu s názvem Trápení Stanislava Tecla. S tím má trenér Trpišovský opravdu do nebe volající trpělivost, možná ještě něco víc.

Slávisté před sezonou logicky proklamovali, že nejdůležitější bude její úvod, kdy se strhnou boje o účast v Lize mistrů, v horším případě v Evropské lize. Očekával jsem, že právě proto tak usilovně zbrojí (přišli ještě brankáři Mandaus a Kinský, dále Plavšič, Ekpai a z hostování se vrátil Musa) a že od začátku vytáhnou tři hlavní trumfy: neprostupného Ousoua, běhavého Madsena a střílejícího Krmenčíka. Investice je přece potřeba změnit v zisk, v příliv financí do klubové pokladny a ve výsledky na hřišti. Jinak jsou to vyhozené peníze. To právě teď hrozí. Pokud v odvetě ve Varšavě nad Legií nevyhrají, třeba jen na penalty, může se stát, že rozhněvaný čínský majitel dá povel k velkému výprodeji hráčů, na nichž dosud hra Slavie stála. A to by bylo pak ještě hůř.

Autor: Milan Macho | pátek 20.8.2021 15:27 | karma článku: 13.95 | přečteno: 329x

Další články blogera

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma článku: 15.34 | Přečteno: 363 | Diskuse

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 221 | Diskuse

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma článku: 8.91 | Přečteno: 215 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 12.84 Průměrná čtenost 1509

Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...