Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šilhavému není co závidět

Asi bychom nenašli v Evropě trenéra, který by se ocitl ve stejně tíživé situaci jako kouč české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý. Před baráží o postup na mistrovství světa se mu rozpadla celá obrana a vybrakovaný je i útok!

Coufal, Kalas, Čelůstka, Bořil, případně Novák, Kadeřábek, Kúdela, Hovorka – to je áčková a béčková obrana, která je teď mimo hru. S jednou výjimkou se jedná o zdravotní důvody. Prvních pět jmenovaných dlouhodobě nehraje, Kúdela nastoupil ve Slavii po vleklém zranění dvakrát na pár minut, Hovorka sice odehrál dva zápasy, ale po třináctiměsíční pauze musí začít rozumně, protože další tak vážné zranění (koleno) z přetížení by mu nejspíš už ukončilo kariéru.

Jiný případ je Pavel Kadeřábek. Už před loňskou podzimní sezonou se trenéru Šilhavému omluvil s odůvodněním, že je často zraněný a že si potřebuje odpočinout a věnovat se taky rodině. Proslýchalo se, že v tom sehrála roli i ukřivděnost z toho, že ho Šilhavý na Euru nepostavil do čtvrtfinále proti Dánsku, ačkoli v osmifinále s Nizozemskem úspěšně zaskočil za vykartovaného Bořila. Jestli je na tomhle šprochu pravdy trochu, ví jen samotný hráč. Faktem je, že v poslední době byl v reprezentaci náhradníkem za Coufala, což mu asi moc nevonělo.

Začátkem tohoto roku devětadvacetiletý Kadeřábek prodloužil smlouvu s Hoffenheimem až do půlky roku 2025! Kdyby měl vážnější zdravotní problémy, těžko by takovou nabídku od bundesligového klubu dostal. A nedávno oznámil, že v reprezentaci definitivně končí. Na to má každý právo, ale zarážející je, že to udělal v době, kdy už bylo zřejmé, jak olbřímí potíže bude mít Šilhavý se složením obrany v baráži ve Švédsku. Opravdu by bylo nad Kadeřábkovy síly, ještě jednou zaskočit a pomoci svým spoluhráčům v nároďáku k eventuálnímu postupu na světový šampionát? A proč jeho samotného nemotivuje možnost zúčastnit se největší fotbalové události? Pokud si chtěl Kadeřábek zachovat úctu fanoušků, měl skončit jiným způsobem.

Obdobná situace jako v obraně je i v útoku: k dispozici není Schick, není ani Krmenčík. Každý z jiného důvodu.

Začnu Krmenčíkem. Trpišovského realizační tým ve Slavii ho momentálně dusí, nepustí ho na hřiště, a tak hráč na vlastní žádost nastupuje za B tým! A odtud cesta do reprezentace nevede. Přitom před začátkem jarní sezony si trenér pochvaloval, jak skvělou přípravou Krmenčík prošel, a tvrdil, že je pro něj jedničkou v útoku. Po dvou nevydařených zápasech celého mužstva, tedy nejen Krmenčíka, ho odstavil. Teď, když slávisté získali z Baníku Sora, původně krajního záložníka, který se ale aktuálně v Konferenční lize zaskvěl na hrotu útoku, už možná Krmenčík žádnou další šanci nedostane a v létě mu skončí hostování ve Slavii, na které nebude vzpomínat v dobrém. Přeju mu, aby příští zaměstnavatel uměl líp využít jeho předností.

Patrik Schick je zraněný. Nesmírně nadaný střelec, jakého národní tým neměl od dob Jana Kollera, což dokázal na loňském Euru, je typický i častými výpadky. Ohlédneme-li se za kvalifikací pro mistrovství světa, zjistíme, že z osmi zápasů odehrál tři a půl, ve čtyřech se na hřišti vůbec neobjevil. Proti Belgii (1:1), kdy měl být protiváhou Lukakua, nehrál, neboť mu hrozila dvoutýdenní covidová karanténa, s kterou jeho německý klub nesouhlasil, a proto mu nedoporučil vstup do Česka. V důležitém utkání ve Walesu (0:1) se nechal Schick hned po přestávce v tlačenici před brankou zbytečně vyloučit (ohnal se po soupeři, který ho držel) a zavřel si dveře ke dvěma následujícím zápasům, s Běloruskem (1:0) a v Belgii (0:3). Doma proti Walesu (2:2) a v Bělorusku (2:0) nastoupil, ale poslední zápas s Estonskem (2:0) kvůli zranění opět vynechal. V bundeslize střílí za Leverkusen gól za gólem, ale reprezentaci toho v kvalifikaci pro MS 2022 tolik ani zdaleka neodevzdal.

Po celou kvalifikaci pronásledovaly trenéra Šilhavého absence důležitých hráčů, teď to tedy vyvrcholilo. Ve Švédsku bude nucen postavit céčkovou obranu! V ní musí spoléhat na zkušenosti stopera Brabce, vedle něhož by experti nejraději viděli univerzála Holeše. Problém by ale mohl vzniknout v hlavičkových soubojích, v nichž by byl užitečnější Zima, který ovšem v Turínu v poslední době nenastupuje... Na hrotu útoku se nejspíš objeví Kuchta.

Je jisté, že Jaroslavu Šilhavému do čtvrtečního večera přibudou na hlavě další stříbrné vlasy, částečně i proto, že porucha letadla odložila úterní odlet výpravy do Švédska.

Autor: Milan Macho | úterý 22.3.2022 18:11 | karma článku: 9,78 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 347x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 394x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 229x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik