Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavia hlavou strop neprorazila

Chceš-li hlavou prorazit strop, většinou si přivodíš otřes mozku, jedině že by byl z tenkého sádrokartonu a tvoje lebka hodně tvrdá. Slavia se o to ve čtvrtek proti Feyenoordu  Rotterdam ani nepokusila.

Slávisté potřetí za poslední čtyři roky ukončili pouť pohárovou Evropou až ve čtvrtfinále, tentokrát Konferenční ligy. Předchozí dva postupy mezi osm nejlepších mužstev se odehrály v Evropské lize, tedy o stupeň výš než letos. Není ale sporu o tom, že i v nově zavedené soutěži jsou velmi silní soupeři, například právě Feyenoord, který sešívané vyřadil po výsledcích 3:3 a 3:1. Není vyloučeno, že celou soutěž vyhraje.

Postupová naděje Slavie po remíze 3:3 z Rotterdamu se začala bortit po hrubé nedohodě stoperů Ousoua a Kačaraby, kteří hned v úvodu utkání darovali gólovou šanci skvěle střílejícímu Dessersovi. Tohle stoperské duo, byť si ho slávisté pochvalují, kritizuju dlouhodobě. Je to záplata za zraněné Kúdelu a Hovorku, záplata ovšem děravá, což je proti samému smyslu záplaty. Ousou si dovoluje mnohem víc, než na co má, a dlouhodobě slávistické defenzívě zavařuje. Kde jsou časy Deliho a Ngadeua...

Když ale pak na druhé straně ještě větší kiks hostujícího Köcküho (příliš malá domů) daroval vyrovnání Traorému, vypadalo to, že se nic neděje. Až do 59. minuty, kdy si brankář Mandous zahrál na Koláře (vzpomeňte si na zápas s Ferencvárosem), po lehké malé domů si zakopl jednou nohou o druhou a předložil míč Dessersovi, aby si to užil a vstřelil druhý gól.

„Komédie plná omylů,“ nazval by pan Shakespeare dění před oběma brankami.

Byla to jen Mandousova smůla? Čím kdo zachází, tím i schází. K hlavním rysům mužstva Slavie patří na můj vkus přehnaně časté zapojování brankáře do hry. Je to tak trochu módní trend, ale i lepším mužstvům, než mají červenobílí, se to občas vymstí. Slavii ne poprvé. Tentokrát zčásti i proto, že před brankou nebyl kvalitní trávník, a nešťastný Mandous brknul. Byl z toho tak zničený, že ho přišel chlácholit i rozhodčí Aytekin...

Stále ale zbývala Slavii před vyprodaným Edenem půlhodina, aby s tím něco udělala. Jenomže překvapivě brzy se začal projevovat úbytek energie, někteří hráči se schovávali, a to prakticky už od stavu 1:1. Mužstvu chyběl lídr, například Holeš. Červenobílí válečníci, kteří svůj charakter prokázali už mockrát, rovněž v prvním zápase v Rotterdamu, se proto na nizozemské hradby nebyli sto vydrápat. Stáli proti nim fyzicky nejméně stejně zdatní bojovníci, vybavení mnohem lepší technikou, navíc odvážnější. S míčem umějí hráči Feyenoordu zacházet jako Brumbál s kouzelnickou hůlkou. Třeba takový Olayinka by k nim mohl docházet na školení, jak zpracovat míč, aby mu neodskakoval jako hopík. Právě Olayinka by si taky mohl odpustit to časté polehávání a žebrání o odpískání faulu.

Zkrátka Slavia vinou několika činitelů tentokrát nedosáhla ani na svůj strop, ale je otázka, jestli by byl v jejích silách postup do semifinále s chybějícími Kúdelou, Hovorkou, Holešem, Provodem a Masopustem. Musíme si přiznat, že fotbalově, v kombinaci techniky s rychlostí, je Feyenoord o patro výš. Výš než kterékoliv české mužstvo. Zdá se mi, že to trenéři u nás obecně nechtějí vidět. Nemusí to být vždy rozhodující faktor úspěchu. Tentokrát však ano.

Pogratulujme Slavii, že opakovaně došla tak daleko, a poděkujme jí nejen za body do koeficientu, ale hlavně za to, že její zásluhou zůstává český fotbal každoročně v povědomí Evropy.

Autor: Milan Macho | pátek 15.4.2022 15:28 | karma článku: 16,99 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik