Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozčarování nese jméno Slavia

Po Praze začíná kolovat vtip. Fotbalisté Slavie změní svůj herní outfit. Od nové sezony budou nastupovat celí v červeném – v dresech i trenýrkách. Důvod? Aby se lépe ztratilo, jak se rdí, že neobhájili mistrovský titul.

Slavia vstupovala do sezony s nejvyšším finančním rozpočtem, nejširším hráčským kádrem a nejvyššími ambicemi. Byť se Sparta kasala, že jí královskou korunu srazí, odborná veřejnost nepřipouštěla jinou možnost, než že slávisté svůj primát opět obhájí. Ještě donedávna média tvrdila, že všechna NEJ mají na své straně, že jsou sebevědomým konsolidovaným mužstvem a že je jedno, kdo nastoupí, protože všichni mají zažitý vítězný herní systém. Teď, když Slavia vypadla ze hry o titul a ten nečekaně slaví Viktoria Plzeň, novináři tvrdí, že zklamala nejen své fandy, ale i je.

Ligová sezona končí pro slávisty neslavně, to už je jasné, bez ohledu na výsledek nedělního derby. V několika posledních zápasech si počínali bezradně, a i když motivaci jistě měli, docházela jim energie i síla. Pokud své nepřátele válcujete v poli, ale selhává vám munice, sráží vás to i psychicky. Na to, jak procentně vysoké měli slávisté v utkáních držení míče, byli žalostně neproduktivní. Možná to zní poněkud přehnaně, ale zdá se mi, že soutěž končí v troskách.

Když se před jarem posilovali, nečekali, že dopadnou takhle. Ale podívejme se, čím noví hráči přispěli. Sor hrál výborně v Konferenční lize, ale v české nedokázal téměř nic. Fila je talent, perspektiva, ale zatím toho, pokud vůbec hrál, moc nepředvedl. Levý obránce Jurásek začal velkolepě v derby, pak byl zraněný, ale i on je spíš hráčem budoucnosti než přítomnosti. A Talovjerov? Trenér Trpišovský z něj chce vytvořit obdobu Součka, ale o úspěchu této snahy dost pochybuju, protože míč mu dělá problémy. Naopak zimní uvolnění Stancia a Kuchty slávisty oslabila víc, než asi předpokládali. Právě v ligových zápasech proti „zaparkovanému autobusu“ slabších soupeřů byly Stanciův herní důvtip, kopací technika a střela velkou zbraní. Podobně na jaře chyběl Kuchtův čich na góly. Nikdo z bohaté soupisky se jim nepřiblížil ani vzdáleně. 

Domnívám se, že širokým hráčským kádrem si Slavia sama sobě nastražila past. Neustálé rošády se sestavou byly sice částečně zaviněné i zraněními, ale ne docela. Trenér Trpišovský nejenže se snaží každého hráče přetavit v ingot svých představ, ale velmi rád si hraje se sestavou pod záminkou, aby si hráči odpočinuli. Plzeňský trenér Bílek šel opačnou cestou: snažil se stabilizovat základní sestavu, což se mu povedlo, a slavil s tím úspěch. Pravda, jeho Viktoria nehrála v evropských pohárech, ale to, co předváděl Trpišovského trenérský tým, byl extrém. Extrém, který selhal. Kde jste to slyšeli: 12 různých složení stoperské dvojice! I když mají hráči nadrilovaný určitý herní systém, nejsou všichni stejní, nejsou to roboti, každý má svůj osobitý herní projev, často kvalitativně dost omezený, a proto je sehranost velmi důležitá. Co si můžou dovolit Klopp nebo Guardiola se svými elitními tvárnými hráči, to v českých podmínkách nebude fungovat.

Opakuju na tomto místě, že by se ve Slavii měli zamyslet nad tím, proč mají pořád přeplněnou marodku. To není normální. Jejich herní styl je založený především na vytrvalostním běhu. Buď hráči nesnášejí vysokou tréninkovou zátěž, nebo je něco špatně v regeneraci a rehabilitaci.

V Edenu budou muset zauvažovat nad tím, jak dál. Jejich herní styl je v Česku už okoukaný, a pokud mu soupeř stačí fyzicky, což se stává stále častěji, ztrácí kouzlo. Chybějí totiž hráčské osobnosti, které by mu dodaly tu nadstavbu, která mužstvo povyšuje nad průměr, a sice finální přihrávku a gólové zakončení. Mančaft, který chce mistrovský titul, nemůže doma prohrát a celkově odevzdat čtyři body Karviné, nemůže vyjít naprázdno v Liberci nebo Hradci Králové, ztratit body remízami v Českých Budějovicích, dvakrát v Ostravě a v rozhodujícím domácím duelu s Plzní. Toho bylo moc na jednu sezonu.

Nechci si tu ohřívat polívčičku s kritikou Tecla, ale navždy ho už budu mít spojeného s přezdívkou „spalovač gólových šancí“. Byť se velmi snaží a bojuje pro mužstvo, když jde sám na brankáře, jsem si jistý, že gól nedá. Protože Slavia dobývala soupeřovy obrany obtížně, musela často útočit s velkým počtem hráčů a opomíjela zadní vrátka. Současná obrana není dobrá. Skvělý je samozřejmě Bah, na němž stála i ofenziva a o kterého teď možná sešívaní přijdou, ale s často chybující stoperskou dvojicí Ousou – Kačaraba mohli ligu vyhrát jen stěží. Silně zaostává za předchozími tandemy Kúdela – Hovorka či Deli – Ngadeu. V té souvislosti se ukazuje, že Zimu prodala Slavia předčasně. Nemá velkou oporu ani v brankářích: Kolář se po období zázraků vrátil do formy, kterou měl předtím v Liberci, a Mandousovi chybějí centimetry. Lize dnes kraluje plzeňský Staněk.

Trenér Trpišovský a jeho trenérský štáb si vydobyli přehnanou auru neomylnosti. Přinejmenším se mýlili v tom, že nepotřebují do útoku střelce typu Beauguela nebo Krmenčíka. Jinak by ho už dávno přivedli, i když je jich nedostatek. Namítnete jistě, že Krmenčíka přece mají. Ale kde je mu konec? Jak mohl nedávný útočník národního mužstva najednou zmizet? To je pro mě podobná záhada jako pro vědce nosorožci v Indii.   

Jedním z důvodů, proč ligu vyhrála Plzeň (s třetinovým finančním rozpočtem), je právě kanonýr Beauguel, kterému navíc kryje záda nepříjemný a podobně gólový Chorý. Zatímco slávisté ze standardních situací góly inkasují a téměř žádné nedávají, u Západočechů je tomu naopak – právě z nich a skvěle organizované obrany těží nejvíc.

Snad ve Slavii pochopí, že bez změny herního stylu, bez koncového útočníka a bez dirigenta hry můžou příští rok dopadnout ještě hůř.

Autor: Milan Macho | čtvrtek 12.5.2022 16:23 | karma článku: 18,00 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik