Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sparťanské duše krvácejí

Duše všech sparťanů teď nejspíš krvácejí. Mužstvo propáslo poslední možnost: výhrou ve finále MOL Cupu si aspoň zčásti napravit reputaci a ukonejšit své fandy. Nestalo se, prohrálo se Slováckem 1:3 a zůstalo bez trofeje.

Vedení Sparty před koncem ligy vyhodilo renomovaného trenéra Pavla Vrbu a už podruhé v posledních letech (v roce 2019 dojížděl sezonu po vyhozeném Ščasném) nastražilo past Michalu Horňákovi, trenérovi sparťanské rezervy. Dostal za úkol vyhrát pohár, ale nedokázal to. Nedokázal to proto, že neuměl vyoperovat vřed z útrob nemocného mužstva. Ve finále v Uherském Hradišti hráči v rudých dresech zopakovali to známé zoufalství a beznaděj, jakmile inkasují první gól. Takže to nebylo lepší než pod Vrbou, ale to se ani nedalo čekat.

Dočasný kouč Horňák se zmýlil, když před zápasem do televizní kamery prohlásil, že se bude hrát se zajištěnou obranou z obou stran. Slovácko se od první minuty do té děravé sparťanské pustilo se vší vervou a hladem po úspěchu, a než se Letenští probudili, prohrávali o dva góly. Pak už mohli jen pobrekávat a zlobit se na rozhodčího. Po tom, co si dovolil „zajíc“ Suchomel, že se po odpískané penaltě rozběhl proti sudímu a vrazil do něj, mělo následovat jediné: červená a nikoli jen žlutá karta! K tomu ovšem Ladislav Szikszay po deseti minutách hry nesebral odvahu. O vyloučení si koledoval i neustále provokující Čvančara.

V poločase bylo rozhodnuto a kdo čekal, že se Sparta po přestávce do soupeře zakousne, čekal marně. K něčemu takovému v ní nezbyla ani špetka morálních sil. Podobně jako Slavia v lize, ukončila i Sparta sezonu v rozkladu. Bylo to vidět i na tváři sportovního ředitele Tomáše Rosického, kterého televizní kamera zabrala několikrát během zápasu v Uherském Hradišti. Jeho zasmušilý výraz sváděl k domněnce, že i on sám přemýšlí o tom, zda by neměl následovat trenéra Vrbu. Prohlašoval přece, že jeho úkolem je, aby Sparta po letech zase vítězila... Své spolupracovníky, tedy především Pavla Vrbu, si vybral sám. A pak ho vyhodil, i když to nemuselo být nutně z jeho hlavy. Před časem řekl, že pokud Sparta nezíská mistrovský titul, sám vyvolá ve vedení klubu diskusi o svém postavení. Teď je Sparta bez titulu, bez trofeje a zatím i bez trenéra. Může začít od nuly. Uvidíme, co Tomáš udělá...

Nedávno mě zaujala debata v pořadu Dohráno v České televizi. Na otázku moderátora, co by se mělo stát, aby Sparta brzy dosáhla svého cíle, odpověděl Milan Luhový, bývalý československý reprezentant a útočník Dukly Praha, známý svými otevřenými kritickými názory, nekompromisně: „Křetínský by měl Spartu prodat nějakému západnímu investorovi, protože on to neumí, pod ním je ve Spartě po léta jen chaos.“

Nechce se mi to komentovat, vím, že to bylo hodně milionů, které do ní trpělivě sypal, a neznám úmysly velice schopného byznysmena Daniela Křetínského, který nedávno koupil 27procentní podíl ve West Hamu United s exslávisty Součkem, Coufalem a Králem, ale něco na tom možná bude. Kdo by však teď o Spartu v tomhle stavu stál?  

Autor: Milan Macho | středa 18.5.2022 20:50 | karma článku: 15,48 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik