Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Omyl nového kouče Sparty

To je nadělení, někteří sparťané pláčou, jiní zuří. Sotva začala evropská pohárová sezona, Sparta je venku ze hry! Po bezbrankové remíze na Letné prohrála v odvetě na hřišti průměrného Vikingu Stavanger 1:2. To je fiasko!

Rozhodující moment se odehrál v samém závěru odvety, kdy při osudném nedorozumění stopera Hancka s brankářem Holcem inkasovala Sparta gól, na který už nemohla odpovědět. Pravda, byl to rozhodující moment utkání, ale nikoli hlavní příčina toho, proč rudí v Evropské konferenční lize selhali hned při prvním kroku. Kdyby v tu dobu už minimálně o gól vyhrávali, mohli se zápasem ještě něco udělat.

Prvotním důvodem vyřazení je fakt, že Sparta hrála v obou zápasech špatně. Briana Priskeho přivedl Tomáš Rosický proto, aby změnil Spartu. Dánský kouč to vzal doslova: po příchodu na Letnou prohlásil, že bude od hráčů vyžadovat výrazné držení míče s důrazem na intenzitu a represink. Přeloženo do hovorové řeči: co nejdelší držení míče a po jeho ztrátě okamžité napadání soupeře, obojí ve vysokém nasazení. Ano, to je současný trend. Držení míče a rychlá kombinace, hledání možnosti buď průnikové přihrávky středem, nebo ostrého centru z křídelního prostoru. O to se Sparta snažila celý zápas v Praze (neúspěšně) a minimálně první poločas ve Stavangeru (s jedním vstřeleným gólem). Nejspíš by se o to pokoušela i dál, ale Vikingové, kteří před přestávkou stačili vyrovnat na 1:1, ji zaskočili tím, že opustili sveřepou obranu, postupně převzali iniciativu a sami se snažili rozhodnout, zatímco sparťanům – kupodivu – tuhly nohy a klesala mysl.

Hrát, jak si přeje trenér, je jedna věc, a mít k tomu prostředky, tedy vhodné hráče, to je druhý faktor. Sparťané byli vždycky známí jednoduchou přímočarou hrou, čili opakem toho, co po nich nyní chce Priske. Dánský kouč měl na takovou změnu, aby ji hráči pořádně vstřebali, poměrně málo času. Trpišovskému to ve Slavii trvalo dlouhé měsíce a měl k dispozici mnohem širší hráčský kádr. Priske se zmýlil v tom, že je se svým mužstvem už dostatečně daleko, aby se mohl představit Evropě. Netrpělivost a přehnaná rychlost se zkrátka někdy nevyplácí, chtělo to pozvolnější přechod.

Je evidentní, že si hráči na nový způsob teprve zvykají, kombinují pomalu, zdlouhavě přehrávají míč zleva doprava, zprava doleva a zase zpátky, přičemž průnikové přihrávky na vysunutého Kuchtu by spočítal na jedné ruce i celoživotní odstřelovač skal. Mladý a jistě talentovaný Karabec, od něhož především se očekává konstruktivní hra, je bez Hložka zatím jako bez jedné nohy. Sadílek a Fortelný nejsou žádná extratřída, s dosud zraněným Krejčím mladším to bude v budoucnu určitě lepší.

Jen o něco víckrát letí před soupeřovu branku míč z křídelních prostor, v nichž se trápí Pešek i Haraslín. Je pravda, že pokles jejich formy jsme zaznamenali už na jaře, ale konkrétně Peškovi tenhle způsob hry vůbec nesedí – jeho síla je v rychlých brejcích, o které se ovšem Sparta vůbec nepokoušela. A jiné kvalitní hráče do křídelních prostorů si nepřivedla. Možná to je důvod, proč někdejší řízný sparťanský stoper Řepka vzkázal z dovolené přes sociální sítě sportovnímu řediteli Rosickému, aby se postavil před zrcadlo a vrazil si dvě facky. Nebo že by tím měl na mysli angažování kouče Priskeho?

Pro Spartu je vyřazení z pohárové Evropy možná větším fiaskem, než se na první pohled zdá. Nejde jen o to, že jí do pokladny nepřitečou kýžená eura a že utrpěla její image v zahraničí, ale je to rána jejímu sebevědomí, její snaze vykračovat novou cestou. Prohrála totiž se soupeřem, kterého měla bez problémů zdolat a s nímž by si „staré“ Vrbovo mužstvo nejspíš poradilo. Sotva si vychutnala radost z toho, jak Slavii v přestupovém okně vyfoukla Kuchtu, už je tu rána, ze které se bude těžce vzpamatovávat. Navíc je to veliká ztráta pro celý český fotbal, který touží po zlepšení koeficientu pro evropské poháry.

Uvidíme, jak se předvede v obměněném složení Slavia proti Panathinaikosu Atény...

Autor: Milan Macho | pátek 29.7.2022 13:46 | karma článku: 38,91 | přečteno: 13541x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 229x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik