Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Slavii hořela tráva, ale…

Fotbalistům Slavie se podařilo postoupit do skupiny Evropské konferenční ligy. Na poslední chvíli odvrátili hrozbu ponížení, že po letech strávených v evropských soutěžích by tentokrát – spolu se Spartou – jen útrpně přihlíželi.

Po špatných výkonech v Aténách na Panathinaikosu a v Čenstochové s Rakówem v předkolech soutěže nakonec urvala v odvetě nad polským soupeřem vítězství 2:0 v prodloužení. Sešívaní slibovali, že v Edenu bude pod jejich kopačkami hořet tráva, ale celou první hodinu se brodili v bažině zoufalství, jak jim ta hra nejde a nejde. Buď zdlouhavě a pomalu kombinovali, což jim logicky žádnou gólovou šanci nepřineslo, nebo zcela nečekaně často nakopávali míč do soupeřova „vápna“, což zas není jejich obvyklý způsob počínání. Zjednodušení hry by byl dobrý a překvapivý tah, protože v Čenstochové se přesvědčili, že ve středu hřiště rychlého a technicky vyspělého soupeře nepřehrají, nebýt toho, že pro hru dlouhých centrů jim chybí na hrotu útoku rváč a zabiják typu plzeňského Chorého. Mohli ho mít před rokem s příchodem Krmeníčka, ale toho trenérský štáb brzy hodil přes palubu – nebudou se přece zdržovat s neposlušným hráčem, s nímž si ovšem Vrba před lety v Plzni tu práci dal a vykřesal z něj útočníka pro národní mužstvo. Dlouhodobě nemají ve Slavii tenhle typ hráče v lásce, což se jim ovšem nevyplácí. A tak se ve čtvrtek v Edenu kolem „vápna“ znovu marně bil Tecl, občas padal a směšně žadonil o penaltu, a stejně marně čekal na střeleckou příležitost Usor. Ta přišla až po vystřídání. Do té doby to se Slavií vypadalo hodně bledě, jen štěstí jí uchránilo od dvou inkasovaných gólů, po nichž už by nebylo o co hrát…

Trenér Trpišovský se evidentně netrefil do základní sestavy. Naopak po necelé hodině se mu skvěle povedlo střídání – hned tří hráčů najednou. Už se na to trápení nedalo dívat, a tak stáhl ze hřiště Tecla, Masopusta a Douděru, nahradil je Olayinkou, Lingrem a Schranzem. Zejména třetí z nastoupivších, stále trpělivě snášející posouvání z útoku, kde je jeho pravé místo, do obrany, se opět zaskvěl, dokonce ještě pronikavěji než proti Panathinaikosu – tentokrát na jeden gól přihrál Usorovi a druhý vstřelil sám. Hrdina se jmenuje Ivan Schranz, jemu především slávisté děkují za postup do skupiny konferenční ligy. Jak dlouho ještě bude muset trenérský štáb přesvědčovat, kde je jeho místo v sestavě?

Tuhle bitvu tedy Slavia se štěstím, které ji ochraňovalo v Aténách i Čenstochové, kde se představila jako mužstvo bez energie, vyhrála, ale v euforii z postupu nepřehlédněme, že její hra nezvedá ze sedadel. K vrcholné formě z minulých let jí hodně schází. Má až příliš široký hráčský kádr a neustálé míchání se sestavou jí neprospívá. Po odchodu Stancia postrádá na hřišti dirigenta, který dovede překvapivě a přesně přihrát, měnit tempo hry a vystřelit, a jako by ho ani nehledala. Z vlastních zdrojů se nikdo takový neukazuje, byť třeba pohyblivý Ševčík se o to proti Rakówu hodně snažil. Přitom je evidentní, že finální přihrávka do gólové šance je vedle standardních situací největší slabinou sešívaných.

Podíváme-li se na výsledek pátečního nalosování do skupiny, která slávisty teď na podzim čeká, nejspíš tam nečíhá mimořádně velká hrozba typu West Ham, Fiorentina nebo Kolín nad Rýnem, ale nedočká se ani atraktivních soupeřů. Rumunská Kluž sice nebude jednoduchý soupeř, ale Slavia ji před lety už vyřadila. Hru tureckého Sivassporu a kosovského Bellkani si trenéři z Edenu jistě pečlivě nastudují a za normálních okolností by si měli s nimi poradit. Těžší prověrky čekají Slavii v domácí lize, například už tuto neděli na půdě nažhavené Zbrojovky Brno. Myslím, že započatá ligová sezona by byla pro červenobílé, pokud se nezlepší, v jejich momentální fazóně ještě komplikovanější než ta minulá.

Autor: Milan Macho | pátek 26.8.2022 17:37 | karma článku: 13,03 | přečteno: 417x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik