Mentální selhání a devastace Slavie

19. 09. 2022 18:02:25
Viktoria Plzeň – Slavia Praha. Mohlo to být pro diváky atraktivní ligové utkání, napínavá konfrontace dvou odlišných herních stylů. Místo toho se fotbalové nebe rychle zatáhlo.

Rozhodlo hlavně mentální selhání slávistického stopera Santose.

To, že Plzeň vyhraje jasně 3:0, nikdo nečekal. Jenomže hned po minutě hry brazilský stoper Santos zavinil penaltu a navíc byl vzápětí vyloučen. Je sice pravda, že Mosqueru měl na starosti pravý bek Masopust, ale po překvapivém dalekonosném výkopu plzeňského gólmana Staňka vyšel souboj na Santose. Ten měl původně k míči blíž, ale lehkomyslně podcenil situaci, Mosquerovu dotěrnost a důraz, míč hlavou zasáhl ledabyle, nechal se předběhnout a pak sáhl po Kolumbijci, který se zřítil k zemi jako postřelený ze samopalu. Následovala penalta, kterou s přehledem proměnil Chorý.

Samozřejmě že Mosquera pád přifilmoval, ale faul to byl a rozhodčí Hocek si nejspíš uvědomil, že kdyby nefoukl do píšťalky, fandové by stadion ve Štruncových sadech asi vyhodili do vzduchu. Ovšem vrcholně necitlivá byla červená karta v jeho ruce. Údajně to bylo podle pravidel. Kdyby prý Santos protihráče v souboji o míč podkopl a třeba ho i neúmyslně zranil, dostal by jen žlutou! Který magor si takový výklad pravidel vymyslel? Nechal bych ho zavřít do klece. Nebo by si to zasloužil sudí, který si to takhle vyložil? Obdržený gól z penalty a napomenutí žlutou kartou by byly podle mého soudu dostatečným trestem. Každopádně od té chvíle to byl nerovný boj.

Eduardo Santos přicházel v létě do Slavie spolu s útočníkem Jurečkou jako dvě největší posily. Minulý ligový ročník hrál (hostoval) právě v plzeňské Viktorce – a velmi dobře. Díky své postavě dominoval v hlavičkových soubojích. Proto si ho Slavia z Karviné koupila. Netušila, jaké psí kusy bude v jejím dresu vyvádět. Zdaleka to totiž nebylo jeho první selhání. V předkole Evropské konferenční ligy proti Panathinaikosu u půlící čáry zbytečně rukou strhnul protihráče, který uháněl do brejku, a šel ven. Naštěstí pro Slavii v tu dobu už hrála v početní přesile. V ligovém duelu se Slováckem, rovněž na začátku utkání, podcenil hlavičkový souboj s Mihálikem, k němuž nakonec ani nedošlo, a hlavou přihrál soupeři na gól. V několika jiných zápasech si počínal podobně lehkomyslně, ale pro mužstvo to nemělo fatální následky. Vypadá to, že není na Slavii mentálně nastavený, zejména na začátky zápasů, a že má větší sebevědomí než hráčské schopnosti. Je otázkou, jak dlouho s ním bude mít trenér Trpišovský trpělivost. Problém, který bude koučovo rozhodování ovlivňovat, je kritická situace sešívaných právě na postu stopera.

Druhý gól inkasovali slávisté po rohovém kopu. Každý kolem fotbalu ví, že to je hlavní zbraň Viktorie. Vědí do i ve Slavii, přesto se nechali překvapit. Problém je v tom, že právě standardní situace (obranné i útočné) jsou naopak velkou slabinou Slavie. Řeší to už delší dobu, ale stále neúspěšně! To u mužstva s tak vysokými ambicemi opravdu velice překvapuje. V každém přestupním okně slavisté horečně nakupují, ale bolavá místa v sestavě (nejen na stoperech) ne a ne vyléčit. Po vyloučení Santose a při absenci zraněného Holeše a Ousoua přešel na stopera Masopust! Je to záložník, hráč, který postrádá návyky obránce, přesto ho trenér Trpišovský často využívá na kraji obrany! Hlava mi to nebere. Tentokrát Masopust povýšil na stopera...

Třetí gól dostala Slavia po Kalvachově střele zdálky k pravé tyči Mandousovy branky. Dovolím si tvrdit, že Staněk na opačné straně hřiště by tuto střelu vyrazil. Mandous je brankářskou jedničkou, ale Kolářovi v jeho vrcholné formě se nevyrovná. Zdánlivě není velký rozdíl mezi prohrou 0:2 a 0:3, ve skutečnosti může být i jeden gól důležitý na konci sezony při shodném počtu bodů Plzně a Slavie, celkově i ve vzájemných zápasech.

Momentálně vedou Západočeši tabulku o tři body a další tři na ně čekají v dohrávce proti Brnu. Třebaže v Lize mistrů dostávají nakládačky, české lize vévodí. I když bude ještě hodně dlouhá, pro mě jsou favority na mistrovský titul. Nejen kvůli současnému bodovému náskoku, ale především díky nastavení taktiky, kompaktnosti týmu a ustálené sestavě. Ve Slavii pořád hledají, míchají se sestavou jako ve slosovacím bubnu a k ničemu pozitivnímu to nevede. Že si otevírají velkolepou střelnici při utkáních s Pardubicemi, Teplicemi nebo Českými Budějovicemi, není zdaleka tak důležité, jako uspět v soubojích s nejvážnějšími konkurenty, kterými jsou právě Plzeň nebo Slovácko. A brzy to bude i trápící se Sparta, pro niž v její situaci bude derby životně důležité.

Autor: Milan Macho | pondělí 19.9.2022 18:02 | karma článku: 16.44 | přečteno: 618x

Další články blogera

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma článku: 15.34 | Přečteno: 363 | Diskuse

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 221 | Diskuse

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma článku: 8.91 | Přečteno: 215 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 12.84 Průměrná čtenost 1509

Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...