Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavia byla trapná, Sparta opět žije

Tak se čelo tabulky fotbalové ligy vyrovnává: Sparta ztrácí na druhou Plzeň už pouze jeden bod a na vedoucí Slavii dva. Je to zásluha nejen její, ale hlavně herního i výsledkového propadu soupeřů.

To, co předvedla o víkendu Slavia v Českých Budějovicích, nelze nazvat jinak než trapnost. Po nedávném selhání v Teplicích, kde uhrála pouze remízu 1:1, jsem předpokládal, že – poučena tímhle klopýtnutím – na jihočeského soupeře vlítne hned od začátku zápasu a vystřílí si tři body ještě do přestávky. Realita? Nejenže po prvním poločase žádný gól nepadl, ale v držení míče na tom byli líp Jihočeši, kteří přitom ovšem ani jednou nevystřelili směrem ke slávistické brance! I v naší lize je taková fotbalová hrůza k vidění jen málokdy. Nepřesnosti v kombinaci, minimální důraz v osobních soubojích, nízké procento získaných odražených míčů, absence herních nápadů, bídná střelba, šeď, z níž nikdo nevystoupil – tak se prezentovalo vedoucí mužstvo ligy.

Často se odborníci v médiích obdivují nad šíří hráčského kádru Slavie. Ano, vedle tří brankářů je v něm 27 hráčů do pole – bez tří fotbalistů tři jedenáctky! To nemají možná ani v Realu Madrid nebo Manchesteru City. Také slýcháme a čteme, že je vlastně lhostejno, kdo nastoupí v základu a kdo pak vyběhne na hřiště z nabité střídačky, protože jsou všichni téměř stejně kvalitní. V neděli na jihu Čech to bylo opravdu jedno – všichni hráli bídně. Stejně jako při remíze v Teplicích. Naproti tomu v budějovickém dresu střídající Adediran při protiútoku upláchnul Ousouovi a zajistil domácímu týmu výhru 1:0!

Z nečekané porážky byli zdrcení nejen fandové sešívaných, ale i trenér Trpišovský. Když měl televizní reportérce před kamerou zdůvodnit, proč hraje jeho mužstvo na soupeřových hřištích tak špatně, koktal jako záškolák při zkoušení před tabulí a nic o příčinách jsme se od něj nedozvěděli. Takhle v úzkých jsem ho ještě nezažil.

Ve třech venkovních utkáních od Nového roku ztratila Slavia pět bodů. Vyhrála jen v Pardubicích, a to ještě s velkým štěstím. Výkony v Teplicích i Českých Budějovicích pochopitelně nabízejí jednoduché vysvětlení: červenobílí své soupeře podcenili, přijeli na výlet s myšlenkou, že se outsideři ze strachu před zvučnými jmény porazí sami. Nelze to vyloučit, neboť podvědomí je mrcha zákeřná. Ale proč naopak doma slávisté poměrně snadno vyhrávají? Všichni soupeři si naoko pochvalují bouřlivou atmosféru v Edenu, ale ve skutečnosti z ní mají bobky, nic moc si nedovolí, a ulehčují tím sešívaným cestu za vítězstvím. Pokud dá Slavia brzy gól, jakž takž se jí daří. V opačném případě se trápí a na povrch vystupují její pomalost, stereotypní dobývání obrany, neschopnost vymyslet překvapivý tah… Zimní posila, záložník Zafeiris bude možná za čas výborný, ale jestli někdy nahradí Stancia, to ví bůh. Mužstvu Slavie chybí vítězný duch, kterým kdysi oplývala. V tuhle chvíli bych si na ni jako na mistra nevsadil, ale vím, že ve fotbale je všechno strašně pomíjivé a do konce ligy včetně nadstavby zbývá ještě 13 zápasů.    

V sobotu přijede do Edenu Viktoria Plzeň, která v jarní části ztratila překvapivě už dokonce osm bodů. Taky se trápí, ale na rozdíl od Slavie si je schopna aspoň vytvořit vyložené gólové šance. Její hra není tak křečovitá jako slávistická, ale trochu se od ní odklonilo štěstí, kterého měla loni na rozdávání. Přestože přes zimu mužstvo posílila o Vydru, Květa a uzdravil se Sýkora (ale zranil se Kalvach), hraje hůř než na podzim.  

Z problémů Slavie a Plzně pochopitelně těží Sparta. Po první půlce základní části ligy ji mnozí odepisovali, ale teď je znovu ve hře o titul. Ne že by nějak zářila, ovšem především zlepšila ofenzivu, do značné míry příchodem konstruktivního finského záložníka Kairinena, ale i tím, že trenér Priske trval na tom, že vedle sebe v útoku budou hrát dva koncoví útočníci, na hrotu Kuchta a nezvykle na křídle Čvančara. Těží z toho hlavně Kuchta, který se po chabém podzimu teď konečně rozstřílel, podobně jako Haraslín. Kdyby nás do konce ligy nečekalo ještě tak značné kvantum zápasů, momentálně bych si na Spartu vsadil spíš než na Slavii nebo Plzeň.

Autor: Milan Macho | pondělí 6.3.2023 20:38 | karma článku: 10,52 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, odpověděla v debatě vyhýbavě Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:50

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik