Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

Jen blázen si mohl myslet, že Sparta vyřadí Liverpool. Ale výsledky 1:5 a 1:6? Tržní hodnota hráčů i mužstev se diametrálné liší, stejně jako při porovnání Slavie a AC Milán. Vypadnout s takovými soupeři není katastrofa, ale jde o způsob vyřazení. A ten je zejména u Sparty na pováženou.

Nemohl jsem se smíchy udržet, když se komentátor televize Sport1 loučil s diváky po přenosu z Liverpoolu tím, že Sparta končí v Evropské lize se zvednutou hlavou, že rozhodně neudělala ostudu. Bože, může být něco ještě ostudnějšího než to, co předvedla její obrana během úvodní čtvrthodiny odvetného utkání, kdy si vinou školáckých chyb nechala nasázet čtyři góly? Kabaretní příchuť pak měla i následující scénka: kapitán týmu Krejčí si v mezičase, kdy se borci Liverpoolu po čtvrtém gólu formovali do základního postavení, vzal neoficiální time-out, svolal spoluhráče do pověstného sparťanského kroužku a cosi jim přednášel. Omlouval se za své kiksy, nebo svolávali boží milost? Nebo obojí? Diváci na tribunách Anfield Roadu asi zírali! Fakt je, že pak se sparťani zklidnili, Liverpool trošku polevil, takže si do Prahy nakonec nevezli třeba deset, ale jen šest gólů. Morální vliv Krejčího na mužstvo je patrně vyšší než jeho momentální herní projev. Hřebínek rudým spadl už po čtyřech inkasovaných gólech při lize v Plzni, patnáct gólů během jediného týdne, to už je hodně tvrdá srážka s realitou evropského fotbalu.

Slavia se mi hodnotí hůř, a to především proto, že vyloučení Dioufa v prvním zápase a Holeše v odvetě mnohé zkreslily. V prvním případě nelze verdikt rozporovat, ale červená karta pro Holeše po zásahu VAR vyvolala velký otazník. Ve dvacáté minutě za sebou Calabria „zapomněl“ míč, zpět pro něj natáhl nohu v okamžiku, kdy si ho chtěl Holeš zpracovat, načež při tom bolestivě dupnul italskému obránci na kotník. Řekne se smůla, a je to pravda. Za opakovaným skandováním slávistických fandů „UEFA – mafia“, které se určitě neobejde bez následků pro klub, byla slyšet otázka, zda by se VAR zachoval stejně v případě hráče „velkého“ soupeře. Ale faktem je, že Holeš podobným způsobem oslabil Slavii už v srpnu 2021, ve třetí minutě prohrané odvety předkola Evropské ligy s Legií Varšava, která znamenala pád do Evropské konferenční, ligy…

Nevíme, jak by dopadlo měření sil, kdyby sešívaní bojovali v plném složení. Dokud nebyli v oslabení, udržovali rovnocennou partii, v Edenu měli dokonce herní převahu a nutili soupeře ke zdržování hry. Jenomže po Holešově vyloučení se všechno změnilo. Netvrdím, že by v kompletním složení postoupili, protože tak kvalitní ofenzivní individuality, jako jsou Leao, Loftus Cheek, Giroud nebo Pulišić, Slavia nemá a nikde v tuzemsku je nenajdete. Jistě by se uměli prosadit i proti kompletní Slavii. Ale když dokázali sešívaní v Edenu porazit AS Řím, proč by nemohli potrápit i milánské mužstvo? Rozdíl byl v tom, že římská squadra už měla postup ze skupiny zajištěný, kdežto Milán v play off nikoliv. Uvidíme, jak bude vypadat souboj těchto italských celků ve čtvrtfinále Evropské ligy…

Jistě, anglická Premier League je považována za nejlepší na světě, a právem. FC Liverpool se momentálně pohybuje na jejím vrcholu, je to jiný level než Galatasaray Istanbul. Italská liga je jen o vlas horší, AC Milán v ní figuruje na druhém místě za Interem. Není sporu o tom, že obě pražská „S“ narazila v osmifinále Evropské ligy na nejtěžší z možných soupeřů. Sparta mohla vyfasovat například Brighton, Glasgow Rangers nebo Atalantu, Slavia narazit třeba na Freiburg, Karabach či Sporting Lisabon, což by byli hratelnější soupeři… Ale připomeňme si, že když byli červenobílí před lety v nejlepší formě, dokázali v Lize mistrů sehrát vyrovnané zápasy s Barcelonou, Interem a Dortmundem a v Evropské lize s Chelsea, nemluvě o tom, že vyřadili Leicester nebo FC Sevilla. Na rozdíl od plzeňské Viktorie, která v minulé sezoně Ligy mistrů dostávala ve skupině těžké náklady vedle Bayernu právě od Barcelony a Interu. Z toho by se dalo usuzovat, že místo, aby se česká mužstva k evropské špičce přibližovala, nůžky se naopak rozevírají.

Plzni evidentně víc svědčí Evropská konferenční liga, kde si právě počínala suverénně v základní skupině. Proto mě dost překvapilo, že si postup do čtvrtfinále zajistila až díky penaltovému rozstřelu v duelu se Servette Ženeva, s nímž si Slavia ve skupině Evropské ligy poradila výsledky 2:0 a 4:0. Inu, se švýcarskými mužstvy se ještě měřit svedeme. Ale proti Fiorentině si budou muset viktoriáni vzpomenout na podzimní zápasy třeba s Dinamem Záhřeb, ale proti protřelému italskému soupeři by i to mohlo být málo.

 

Autor: Milan Macho | pátek 15.3.2024 19:22 | karma článku: 14,78 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Odcházení úspěšného trenéra

Fotbalový nároďák si proklestil cestu na Euro 2024, ale ten, který na tom má největší podíl, odchází. Trpce, pod tlakem okolností, ale více méně dobrovolně.

21.11.2023 v 16:44 | Karma: 35,32 | Přečteno: 4031x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik